SKOTTLANDS WHISKYREGIONERDet tvistas lite om hur många whiskyregioner det finns i Skottland.

Vissa hävdar att det finns fyra regioner: Highlands, Lowland, Islay samt Campbeltown.
Andra menar att Speyside (som ligger i Highlandsregionen) är en egen region och en del menar att även Islands är en egen region.

Orsaken till att det finns en uppdelning är att whisky från de olika regionerna uppvisar generella särdrag vad det gäller smaken.
Anledningar till dessa skillnader i smak är att olika råvaror används, det är olika klimattyper och att man använder olika tillverkningsmetoder.

Under den långa fatlagringen sker även ett utbyte med det omgivande klimatet. Lagringen påverkar fatens innehåll så mycket att man indelat Skottland i olika regioner.

Grovt kan man dela in Skottland i regioner efter karaktären på deras whisky

Huvudregionerna är;

 • Lowlands
 • Highlands
 • Speyside
 • Campbeltown
 • Islands
 • Islay

Denna klassificering är inte den enda förekommande, men mycket användbar.
Inom dessa regioner finns stora variationer, varje region har sina typiska särdrag.


 • LOWLANDS

På det skotska låglandet (på gränsen mot England) – den södra delen av det skotska fastlandet - produceras mild, elegant whisky som ibland kan uppfattas som lite spritig i smaken.
Ofta är den lätt, välbalanserad och något parfymerad.
Den är lite torrare än whisky från andra distrikt och är inte heller särskilt rökig eller torvig. Variationerna mellan olika whiskysorter här är mindre än i något annat distrikt.

Exempel på Lowlands whisky är:
Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Littlemill, Rosebank och Inverleven.


 • HIGHLANDS

Det skotska höglandet är den största av Skottlands regioner ytmässigt. Här produceras whisky av många slag och är det distrikt med störst variationer i smak och doft mellan olika märken.

Whisky från höglandet är ofta smakrik och relativt kraftig med en tydlig rökighet, viss sötma och inslag av torv.

Northern Highlands - Är den nordliga delen av Skottland. I norra delen finner man bl. a. Dalmore och Glenmorangie.

Western Highlands - Omfattar den västra delen av norra Highlands. Överlag är whiskyn härifrån lättare än den från Speyside, men tack vare att regionen är mer rik på torv får whiskyn däremot en mer påtaglig rökig torvarom.

Eastern Highlands och Southern Highlands är oftast något lättare och elegantare till följd av jordlagret. Precis som det närliggande lowlands är området fattigt på torv. Dessa whiskys bjuder därför sällan på någon rökighet.

Bland de många malt whiskies som produceras i Highlands finns:
Aberfeldy, Ardmore, Balblair, Clynelish, Dalmore, Dalwhinnie, Edradour, Glengoyne, Glenmorangie, Oban och Old Pulteney.


 • SPEYSIDE

Speyside, som egentligen tillhör Highlands, är den skotska whiskyns ”hjärta” och står för ca 70% av landets totala produktion av whisky. Inom ett relativt litet område längs floden Spey ligger ett mycket stort antal destillerier.\\ Området är världens destilleritätaste område.

Destillerierna i Speyside är särskilt koncentrerade till städerna Dufftown och Elgin.
Det finns ett gammalt talesätt om just Dufftown, som påvisar dess betydelse: "Rome was built on seven hills, Dufftown was built on seven stills."

Speysidewhisky är oftast smakrik, elegant och komplex.
Den är något sötare och fruktigare, men inte lika kraftig som den från övriga höglandet.

Whiskyexempel från Speyside:
Benromach, Dallas Dhu, Dufftown, Glen Grant, Glenfiddich, Glenlivet, Imperial, Longmorn, Macallan, Mortlach, Linkwood och Strathisla.


 • CAMPBELTOWN

Denna region var förr i tiden ett blomstrande whiskyområde och staden med samma namn var känd som whiskyns huvudstad. 1886 fanns det inte mindre än 21 destillerier i och runt denna stad.

Campbeltown är en hamnstad på halvön Mull of Kintyre vid Skottlands sydliga östkust.
Denna lilla stad var under lång tid ”hela världens whiskyhuvudstad” med ett stort antal destillerier som producerade en unik och högkvalitativ whisky.
I Campbeltown fanns den enda kolgruvan i regionen, här fanns gott om torv och korn och hamnen var en stor fördel när man skulle frakta den färdiga whiskyn.
Tyvärr gick Campbeltowns whiskyindustri ett bittert öde till mötes i början av 1900-talet och idag finns endast tre destillerier i bruk Springbank, Glengyle och Glen Scotia.
Trots det lilla antalet destillerier räknas orten fortfarande som en egen region beroende på dess särpräglade whisky och höga kvalitet.

Whisky från Springbank kännetecknas av elegans, fyllighet, lätt rökighet och behaglig sötma. Ofta finner man även inslag av kokos och en bitterhet likt den i mörk choklad. Den som har tur kan även finna enstaka buteljeringar av den dubbeldestillerade Longrow, vilken är en betydligt rökigare variant av Springbank.


 • ISLANDS

Islands består av öarna Mull, Jura, Arran, Shetlands, Skye och Orkney räknas ofta inte som en egen region utan som en del av Highlands.

Trots detta är den värd en egen rubrik då dessa whiskies skiljer sig från alla andra med sin stora personlighet och speciella karaktär.
Whiskyn är otämjd, ofta kraftigt rökig och torvig. Många anser att whiskyn även har jod- och tångaromer, vilket förklaras av att whiskyn lagras så nära havet.

Några exempel på whiskies är
Highland Park och Scapa från Orkney, Arran från Isle of Arran, Talisker från Skye, Ledaig från Mull, Isle of Jura från Jura och Blackwood på Shetlandsöarna.


 • ISLAY

Ingen annanstans produceras whisky med mer speciell karaktär än på del lilla vindpinade ön Islay i Hebriderna. På grund av (eller tack vare, beroende på hur man ser saken) en miss i lagstiftningen var Islay länge befriad från skatt på whiskytillverkning, vilket fick destillatörerna att bokstavligen vallfärda till Islay.

Precis som annan ö-whisky är Islay whisky mycket torvig med inslag av både jod och tång, men ingen annanstans produceras lika kraftig och rökig whisky som här.
Ofta har whiskyn även inslag av honung, sälta och tjära.
En whiskytyp man antingen älskar eller hatar.

En gång i tiden fanns här 23 destillerier, nu är det bara åtta verksamma kvar:
Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin och Laphroaig.


Uisge Beatha
Livets Vatten


Bli medlem

GWC är medlem i SWF

2002072 - 0.024