WHISKYNS ORDLISTA

Uppdaterad: 2021-10-04En hel del olika begrepp och ibland lite märkliga översättningar...!


A

AbV
Alcohol by Volume. Volymprocent alkohol. Denna förkortning brukar anges på flaskorna
Adze
Verktyg som används av tunnbindaren för täljning på mer eller mindre plan träyta.
After Bourbon Barrel
En barrel som utökats med stavar till att rymma ca 250 liter. Kallas även Dump Hogshead eller Remade Hogshead.
se: Barrel
Age
Mognadsåren för en whisky i ekfat. Den minsta tiden för "ageing" är 2 år (för bourbon) eller 3 år (Irland, Skottland, Kanada och Japan).
Aldehyder
En grupp organiska föreningar innehållande atomgruppen –CHO. Framställs vanligen genom oxidation av motsvarande alkohol. Aldehyder autooxiderar vid kontakt med luft.
Alkoholhalt
se: AbV ovan
American Barrel
Oftast 180-200 liter. Återanvänds ofta på annat håll. I Skottland plockas de ofta isär och återuppbyggs som hogsheads (250 liter).
se: Barrel
American Blend
Den amerikanska varianten av Blended Whisky. Måste innehålla minst 20% Straight Whisky. Oftast en blandning av Bourbon och Rye Whisky. American oak
se: Amerikansk ek
Amerikansk ek
Den vanligaste eksorten (Quercus alba) vid lagring av amerikansk och skotsk whisky. Bidrar bl. a med vanilj- och kokostoner till whiskyn.
American Standard Barrel (A.S.B.)
Ett amerikanskt fat på 150-200 liter. Aminosyra
Kvävehaltig organisk syra som finns i malt.
Amylas
Det enzym som bryter ned stärkelsen i kornet till jäsbart socker.
Analyser
Vid kontinuerlig destillation kallas den första delen av kolonnen även analyser (avdrivare).
Angel's Share
Den andel av whiskyn som avdunstar under lagringstiden i lagerhusen. Är beroende av den omgivande temperaturen och luftfuktigheten. I Skottland avdunstar i snitt 1,5-2% per år. Samma uttryck används hos både cognac- och armagnac-producenter.
Eftersom tunnor av ek inte är helt lufttäta och alkohol har lätt för att avdunsta så försvinner ca 2% av whiskyn per år upp i luften till änglarna. När spriten (british plain spirit, bps) som destillerats fram hamnar på fat har den en alkoholstyrka på ca 70%. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid har den färdiga whiskyn innan buteljering tappat ca 8-15% av alkoholstyrkan.
se: Änglarnas andel
As we get it
"Så som det är". Ett uttryck som används när man tappar whisky direkt från fat, d.v.s. whiskyn buteljeras vid fatstyrka.
Aqua vitae
se: Livets vatten


B

Baby whisky / BPS (British Plane Spirit)
Det färdiga destillatet när det fortfarande är alldeles klart, ungefär som vatten.
Ball of malt
Det som i Skottland kallas dram heter på Irland "a ball of malt", d.v.s. ett litet glas whisky (whiskey).
Barley loft
Kornboden där kornet förvaras innan det mältas.
Barm
Skum som bildas under jäsning som innehåller levande jästceller. Tidigare användes detta som förjästkultur.
Barrel
Barrel är den amerikanska benämningen på tunna/fat.
Ekfat som tidigare användes för att lagra Bourbon.
En Barrel rymmer vanligtvis 180-200 liter. En Barrel som utökats till att rymma 250 liter kallas After Bourbon Barrel, Dump Hogshead eller Remade Hogshead.
Barrel proof
Amerikansk term för fatstyrka - cask strength.
Barrier-filtering
Filtrering av whisky genom papper före buteljering för att få bort kolpartiklar som avsöndrats från eken under lagring.
Barley
Korn och det viktigaste utgångsmaterialet för destilleringen av whisky i Irland, Skottland och Japan.
Barm
Skum som bildas under pågående jäsning. Det innehåller levande jästceller och man använde det tidigare som förjästkultur. Barrique Cask
Franska 225 liters ekfat som innehållit vinet Barrique Bordelaise. Batch/batch destillering
Destillering som sker i omgång - "batches". Varje omgång kan skilja sig något från de andra, vilket ger metoden en viss hantverksmässighet. Motsatsen till kontinuerlig destillering.
Beading
Ett sätt att på ett ungefär avgöra alkoholstyrkan i whiskyn. Man skakar en whiskyflaska och ju större luftbubblorna är och ju längre tid det tar för de att försvinna, desto högra är alkoholstyrkan.
Beer Heater
Värmeväxlare som används för att värma kall mäsk.
Blended Malt
Single Malt whisky från flera olika destillerier. Fr. o. m. 2012 ersätter denna benämning tidigare pure malt eller vatted malt enligt beslut av The Scotch Whisky Association.
Blended Whisky
En blandning av flera olika grainwhisky och maltwhiskysorter. Grainwhisky framställs i stora kolonnpannor vilket är en mycket effektiv och billig process som ger stora mängder destillat. Nackdelen är att den smakar mycket mindre (läs spritig). Maltwhisky är en mycket långsammare process och vars resultat är mycket smakrikare. En vanlig fördelning är 60% grain och 40% maltwhisky. Det är ovanligt att dessa lagras någon längre tid och oftast har de lagrats runt fem år. Man brukar skilja på "Standard Blend" och "De Luxe Blend" men det finns inga bestämda regler för proportioner eller ålder som skiljer de två. Några kända märken är Famous Grouse, Johnnie Walker, Grant´s, Bells, Chivas Regal.
Blended at Birth
Innebär att blandningen sker redan då råspriten fylls på faten. Där får den sedan gifta sig samman under hela mognadstiden. Detta är såklart mycket mer av ett lotteri. Det är ovanligt och förekommer egnetligen bara när man laborerar med rökighet genom att blanda rökiga destillat med orökiga. Ex vis Black Bull.
Blender
Yrkestitel på den som blandar grain- och maltwhisky.
Bodega Butt
Gorda, även bodega butt eller sherry butt, är benämningen på större fat (600-700 liter), oftast tillverkade av amerikansk ek. Används främst för att lagra sherry, men ibland även för whisky.
Boiling Ball
se: Reflux ball
Bond
Lagerhus där tunnorna lagras
Bonded Warehouse
Whiskyn lagras på ekfat i minst tre år innan den buteljeras och når konsumenten. Tullager, all whisky lagras utan tull- och skatteavgifter och beskattas först då den säljs eller exporteras.
Bootlegger
Även kallad booter eller bootie; en whiskyhembrännare eller whiskysmugglare (1920-talet i USA).
Booty/Bothy
Uttryck för ett mindre gömställe för framställning av illegal whisky. Mycket vanligt i Skottland i slutet av 1700-talet.
Bothie
Ett litet hus där det föregick illegal destillering.
Bottled In Bond
Ett Amerikanskt äkthetsintyg som instiftades 1897. Skatten på den whiskyn som får detta intyg är betald, Whiskyn måste också ha producerats på ett och samma destilleri och all sprit måste kokas under en och samma säsong (Januari-Juni eller Juli-December). Whiskyn måste lagras på nya oanvända fat av Amerikansk Vitek, lagringen måste ske i minst 4 år och i av myndigheter övervakade lagerhus och den färdiga drycken måste ha en styrka på minst 50%.
Bounded Warehouse
Skattefritt lager
Bourbon Barrel
Ett fat som tidigare har innehållit bourbon. Är idag den vanligaste typen av fat för mognad av skotsk whisky.
se: Barrel
Bourbon Whiskey
Destilleras ut mäsk som enligt en amerikans lag från 1964 måste innehålla mellan 51-80% majs. Resten består oftast av råg och/eller korn. Spriten måste sedan ligga minst 2 år på nya ekfat. Faten som används röks på insidan innan de används. De används bara en gång för att sedan skeppas över till Europa. En aldrig verifierad historiebeskrivning gör gällande att det var baptistpastorn Elijah Craig som skapade bourbon.Kentucky är det dominerande området för framställning av bourbon, men den kan tillverkas var som helst inom USA för att få kallas Bourbon.
Bourbon Barrel
se: Barrel
BPS
se: British Plane Spirit
Brewer
Personen som ansvarar för att malt omvandlas till en vätska som kan destilleras.
Brewing
Ett sätt att göra mäsk. Mältat spannmål mäskas i varmt vatten så det jäsbara maltsockret utlöses. Man tillsätter jäst och under jäsningen bildas alkoholhaltig mäsk.
British Plain Spirit, BPS
British Plane Spirit är den "Råwhisky" som läggs på faten efter destillering. Enligt lagen kan måste destillatet (bps) lagras på fat i minst tre år innan det får kallas whisky. Kallas ibland för New Make och får ha högst 94,8 volymprocent alkohol.
Bryggning
Process som bryter ner stärkelse till maltsocker som förjäses till alkohol.
Bung
Trä- eller korkplugg som används för att tillsluta ekfat.
Bung flogger En speciell hammare/liten slägga som används för att slå i eller ta bort pluggen ur fatet.
Bunghole
Tapphål i fat.
Burnt ale
Vätskan som är kvar i wash still efter destilleringen. Kallas även pot ale. Används ofta som djurfoder.
Butt
Namn på ett ekfat som rymmer ca 500 liter och som tidigare används för sherrylagring.


C

Campbeltown
En gång brann eldar på mer än 30 destillerier i Campbeltown. Nästan alla invånare var på ett eller annat sätt sysselsatta i whiskynäringen och medelinkomsten var högre i Campbeltown än i alla andra brittiska städer. Dessvärre skulle eldarna släckas en efter en. Transporterna till blandningsfirmorna uppe i norr var tidsödande och dyra, ryktet om Speysidewhiskyns kvalitet begränsade affärerna och när förbudstiden i USA och depressionen slog till släcktes hoppet för nästan vartenda destilleri i staden. När Reichlachan Distillery stängdes 1936 fanns bara Glen Scotia och Springbank kvar. Campbeltown blev närmast en spökstad och tiden stannade. Den lilla staden Campbeltown längst ner på Kintyrehalvön har av tradition alltid varit en av Skottlands fyra whiskyregioner. Kring förra sekelskiftet låg här ett trettiotal destillerier men idag finns här bara tre (förutom Glengyle är det Springbank och Glen Scotia). Glengyle, som producerade mellan 1872 och 1925, återuppbyggdes med ny utrustning av Springbanks ägare så sent som 2004 och även om destilleriet har en kapacitet på 750 000 liter tillverkar man inte mer än ca 50 000 liter per år. Den första whiskyn släpptes 2007 och den senaste 2011 som en 7-åring. Whiskyn från Glengyle säljs under namnet Kilkerran eftersom destillerinamnet redan var upptaget.
Cask
Tunna eller fat
Cask/Barrel
Olika storlekar på fat (gjorda av ek) som whiskyn lagras i.
Cask Enhanced, Cask Finish, Double Matured, Fatförädlad
Whisky som lagrats i minst två olika typer av fat under sin lagringstid. Oftast whisky som legat på en typ av fat under större delen av lagringen och sedan flyttats till en annan typ av fat mot slutet. Ett exempel på detta är serien Distiller's Edition från Diageo.
Cask Strength
Maltwhisky från ett specifikt fat med ursprunglig alkoholstyrka, buteljeras direkt från fat utan utspädning. Ej kylfiltrerad. Alkoholhalten ligger ofta mellan 57-63%.
Charring
Bränning av insidorna på ekfat med öppen eld. Det leder ibland till att det uppstår små håligheter (som kallas fissurer) och i dessa frigörs under lagringstiden olika ämnen som sätter spår i både färg och smak.
Chill Filtered
Kylfiltrering används dels för att avlägsna smuts, ta bort tunga fettsyrer och andra föroreningar som påverkar doft och smak - men också för att se till att whiskyn inte blir grumlig vid låga temperaturer (t. ex. när isbitar tillsätts). Filtreringen inleds med "Barrier Filtering" och sedan kyls whiskyn ned till ca 5-10 grader och filtreras återigen genom filterpapper.
se: Kylfiltrerad
Chwisgi
Walesiska ordet för whisky
Coffey/Patent/Column/Continous Still
Under 1830-talet utvecklade irländaren Aeneas Coffey en ny destillationspanna för kontinuerlig destillering, i vilken man både billigt och enkelt kunde göra neutral sprit. De irländska destillerierna tyckte inte om Coffeys uppfinning, de kallade den för »fusk«. Skottarna däremot tyckte det var en lysande idé och sedan gick det ju som gick.
Column Still
Kolonnapparat för tillverkning av grainwhisky.
Condenser
se: Kondensor
Congeners
De biprodukter som stannat kvar i spriten under tillverkningen och som påverkar smak och doft hos den färdiga whiskyn.
Continous Still
se: Column still.
Cooling/Cooling Plant
se: Kondensering
Coopers hammer
Tunnbindarens stora, runda hammare med olika användningsområden.
Corn
Majs
Corn Whiskey
Tillverkas av mäsk med minst 80% majs i.
Till skillnad från Bourbon behöver inte denna lagras.
Denna typ av whiskey anses vara den ursprungliga, men har inget att göra med dagens Bourbon.
Crown
Den vanligtvis konvexa bottenplåten på en kittelpanna, på direkteldade sådana är den gjord av 12 mm kopparplåt.
Crum knife
Krumkniv, ett tunnbindarverktyg för att jämna till stavar.
Cut (eg Middle Cut)
Den del av destillatet som används för lagring.
Cut points
Vid destillering i kittelpanna delas flödet upp i tre ”cuts” för att skilja den användbara spriten från den oanvändbara, vilken måste omdestilleras. Den första delen innehåller ”förspriten” (foreshots). Den andra består av den användbara spriten (middle cut) och den tredje av ”efterspriten” (feints eller tail).


D

Dark grains
Kallas den produkt som man får fram när man processar drav (draff) och pot ale. Dark grains används i form av pellets som foder till boskap.
Dark Grains Plant
En anläggning där man pressar samman restprodukter från whiskyframställning till boskapspellets.
De Luxe blend
En finare blended som innehåller mera maltwhisky än en vanlig blended. Den kan även vara lagrad lite längre.
se: Blended
Deflegmation
Den process då spritångorna frigörs från vattnet genom avkylning.
Densitet
Vikt per volymenhet.
Dephlegmator
Annat namn på utbuktningen längst ner på vissa kittelpannors halsar. Kallas även boiling ball (på svenska kokboll eller refluxboll).
Se även refluxboll.
Destillationskolonn
En typ av destillationspanna som huvudsakligen används för tillverkning av grain spirit. Till skillnad från destillering i pot stills (som sker i batcher), sker destilleringen i en destillationskolonn kontinuerligt.
Destillering
En metod att koncentrera alkoholhalten i en alkoholdryck genom att ta bort det mesta av vattnet. Den baserar sig på principen att alkohol har lägre kokpunkt än vatten och därför avdunstar vid en lägre temperatur. Till en början var metoderna mycket enkla, man satte en kitell med sprit över elden. Kitteln var tillsluten men försedd med ett långt rör. Och alkohol var det som kom först, den kallas för huvud eller försprit och smakar illa. När kitteln fortsatte att eldas på blir även den bättre alkoholen ånga, och nu handlar det om "mellansprit" eller "hjärtat" och här finns den finaste kvaliteten. Slutligen kommer "svansen" som inte är så kul.
Doft
Det finns 32 primära dofter men bara tre primära färger (gul, blå och röd) och numera sex primära smaker (beskt, salt, surt, sött, umami och den senast tillkomna kokumi (fett). Nyare data tyder på att människan bara har 390 fungerande luktreceptorgener, men vi kan känna igen och särskilja ca 10 000 olika lukter. Förklaringen är antagligen att en doftmolekyl kan binda till flera olika luktreceptorer. Undersökningar som utförts på kemisk väg har identifierat 400 olika doftämnen i maltwhisky.
Doig Ventilators
se: Pagodtak
Double matured Whsiky som lagrats i två olika fat.
Downcomer
Fallrör. Vertikalt rör mellan två bottnar i destillationskolonn. Försett med en fals som gör att refluxvätskan rinner till underliggande botten via en kopp som agerar vattenlås och hindrar ånga från att strömma uppåt.
Draff
De spannmålsrester som finns kvar när den färdiga vörten pumpats bort. En av de biprodukter som används vid framställning av boskapsfoder.
Dram
På Gaeliska betyder detta en drink, officiellt 2,5 cl men ibland även 3,5 cl. Kan också benämnas "goldie", "nip" eller "slug". En "wee dram" är en liten snaps e.d.
Drav
Namnet på den massa av mältat korn som finns kvar i mäsktunnan när mäskningen är avslutad och vörten silats bort. Används som djurfoder.
se: Draff
Dreg
Det fina slam som ibland bildas mellan mäsktunnans två bottnar.
Drum maltings
En typ av mältningsanläggning som började användas i slutet av 1960-talet och som används än idag. Nackdelen är man bara kan mälta cirka 50 ton korn åt gången. Moderna mältningsanläggningar har därför i en del fall övergått till s k SGKV - steeping, germination and kilning vessel - som kan hantera upp till 500 ton korn åt gången.
Dufftown
Speysides whiskystad nummer 1. I området ligger sju destillerier. Glenfiddich, Mortlach, Kininvie, Glendullan, Dufftown, Balvenie och Pittyvaich.
Dump Hogshead
se: Barrel
Dumpning Tömning av innehållet i ett fat ner i ett blandningsfat (vat). Antingen för buteljering eller innan spriten tappas över till ett fat av annan typ.
Dunnage warehouse
Kallas ibland också traditional warehouse. En lagerbyggnad för lagring av whiskyfat där väggarna är gjorda av sten och golven av jord. Vanligtvis lagrar man faten staplade på varandra två och två (ibland tre) med två plankor mellan varje rad,.


E

Eftersprit
Kallas Feint eller Tail och avskiljs i Spirit Safe, innehåller vatten och lägra alkoholer. Den samlas upp i Low Wines och Feints Reciever och blandas med Low Wines och destilleras en gång till.
Estrar
Kemiska föreningar med behagliga dofter.
European oak
se: Europeisk ek
Europeisk ek
Quercus robur. Används för lagring av skotsk whisky. Numera mindre vanlig än amerikansk ek. Bidrar bl. a med fruktighet och tanniner till whiskyn.
Exciseman
Skattefogde - En excisemen fanns på varje destilleri och hade till uppgift att beräknas skatten på den whisky som tillverkades vid destilleriet - och vanligtvis bodde de också inom anläggningen. Hade också till uppgift att sätta dit hembrännare. Endast de hade nyckeln till The Spirit Safe och till de plomberade lagerhusen.
Expression
Ett whiskymärkes olika lagringsåldrar och dito varianter av alkoholstyrka.


F

Fallrör
Vertikalt rör mellan två bottnar i destillationskolonn. Försett med en fals som gör att refluxvätskan rinner till underliggande botten via en kopp som agerar vattenlås och hindrar ånga från att strömma uppåt.
se: Downcomer
Fatstyrka
Whisky som buteljeras direkt från fat, utan spädning. Eftersom alkoholhalten varierar från fat till fat, späds den ibland till en viss nivå för att slippa trycka om etiketterna. Alkoholhalten ligger ofta mellan 57-63 procent. Den är vanligtvis inte kylfiltrerad.
se: Cask strength
Feints
se: Eftersprit
Fenoler
Samlingsnamn för de kemiska föreningar som bildas vid förbränning av torv. När grönmalten torkas med hjälp av torveldning är det de olika fenolerna som ger rökighet åt en whisky. En grupp smakämnen som ger whisky dess torv och röksmak. Se även PPM.
Fermenter
Jäskar gjort av antingen trä eller metall. Den kylda vörten pumpas från The Underback och tillförs jäst för att jäsa till mäsk.
se: Washback
Fermentation
se: Jäsning
Fillings
British Plain Spirit i ekfat på lagring
Filling Store
Avdelning där den producerade spriten (BPS) fylls på ekfat.
Finish
Eftersmak. Men också en beteckning för den metod där whiskyn får en kortare avslutande lagring – en finish – på ekfat vilka fått en egen karaktär efter lagring av exempelvis vin eller starkvin (ofta sherry). Betecknar whiskyns andra mognadsperiod och aromatiska avsrundning i ett nytt secondhandfat med annorlunda förhistoria. Kan benämnas "dubbel wood" på etiketten.
Finkeloljor
Olika kemiska ämnen som uppkommer i små mängder vid mäskjäsning i syfte att framställa drickbar sprit. Används som råvara vid parfymtillverkning.
Firkin
Ekfat, 45-80 liter.
se: Quarter
First Fill
När man använder ett fat första gången använder t. ex ett sherryfat eller bourbonfat för whiskylagring. Däremot har faten nästan utan undantag innehållit någon annan form av sprit, vin eller starkvin.
Flagging iron
Bandjärn. Tunnbindarverktyg. Fyrkantig järnstav med hästskoformad klyka.
Flaska
Hur många flaskor blir det av ett 200 liters bourbonfat? Om det fylldes med sprit med 63% så ärdet ca 175 liter kvar efter tolv år, med en alkoholhalt på 55-60%. Om det späds till 40 eller 43% kommer det att bli omkring 250 standardflaskor med 70 cl, som EU införde 1993 för att få slut på det totala kaos med olika flaskstorlekar som användes tidigare.
Floor maltings
Den byggnad där man hittar golvmältningsanläggningen (där man mältar kornet för hand).
se: Golvmältning
Foreshot
se: Försprit
Fusel oil
Se Finkeloljor
Försprit
Det spritdestillat som uppstår före Middle Cut under destilleringen i en Spirit Still. Förspriten kallas Foreshot eller Head. Den är normalt ca 70% och avskiljs i The Spirit Still. Denna vätska innehåller orena ämnen, den samlas upp i The Low Wines & Feints Receiver, blandas med Low Wines och destilleras på nytt.
se: Head


G

Gauger
Ordet »gauge« betyder i första hand att mäta rymd eller storlek, men används också mer bildligt i betydelsen bedöma, sondera eller pejla. Är också namnet på olika precisionsmätare för olja eller vindstyrkor. I whiskysammanhang är det ett gammalt namn på en Exciseman.
Glen Det gaeliska ordet för dal.
Gluten
En sammansättning av proteiner som finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans är tämligen vanlig. Svenska livsmedelsverkets mätningar av gluten i blended whisky visar en nivå som faktiskt ligger under gränsvärdet för glutenfritt.
GNS
se: Grain Neutral Spirit
Golvmältning
En traditionell metod för att mälta korn som tidigare var vanlig på de flesta destillerier. Finns idag bara kvar på ett fåtal, t ex Laphroaig, Highland Park, Balvenie och Bowmore.
Gorda
Spanska sherryfat som rymmer 600 liter.
se: Bodega butt
Grain
Betyder säd, spannmål m.m. Vid framställning av whisky betyder Grain andra spannmål än korn och majs.
Grain Neutral Spirit, GNS
Neutral sprit med högre alkoholhalt än 94,8%.
Grain Whisky
Grainwhisky görs i en kolonnpanna som kan producera stora mängder sprit till ett billigt pris. Man kan använda mältat såväl som omältat korn tillsammans med andra sädeslag (t ex vete och majs). Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och liknar inte alls de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grainwhisky mognar mycket snabbare än maltwhisky. Ett vanligt graindestilleri producerar i snitt ca 40 miljoner liter per år vilket kan jämföras med maltdestilleriets 2-3 miljoner.
Green Malt
Mältat korn före torkning.
Grist Krossad malt.
se: Gröpe
Gröpe (Grist)
Krossad Malt. Malt som har malts i en kvarn steget innan mäskningen.
GWC
Glömsta Whisky Club, grundades 2 juni 2001.


H

Havre Whisky
Är en Österrikisk alpvariant.
Head
Det spritdestillat som uppstår före middlecut under destillering i en Spirit Still. Förspriten kallas Foreshot eller Head. Destillatet är normalt ungefär 70-procentig och avskiljs i The Spirit Safe. Innehåller orena ämnen. Destillatet samlas upp i The Low Wines & Feints Receiver, blandas med Low wines och destilleras på nytt.
se: Försprit
Heart Of The Run
Den mellersta delen av spritdestillatet, separerad från för- och eftersprit. Har mellan 68 och 72 procent alkohol och är mer eller mindre orenat brännvin.
se: Middle Cut
Head Truss Ring
Den metallring som håller stavarna på plats när tunnbindaren reser dem runt tunnans botten.
Hidden Malts
Efter succen med Six Classic Malts lanserade Diageo 2002 serien Hidden Malts. Glen Ord 12 år, Clynelish 14 år, Glen Elgin 12 år samt Caol Ila 12 år ingår i serien.
High proof
Ett begrepp som används i samband med fatstyrka – cask strenght. Om det går att antända whiskyn är det bevisat (proof) att den innehåller mer än 57 volymprocent alkohol.
Hogshead
En typ av fat som rymmer ca 250 liter. Görs ofta av amerikanska barrels som byggs om med hjälp av ett antal nya trästavar för att få en större volym.
Hoop
Tunnband.
Huvud, Hjärta & Svans (Head, Heart & Tail)
Vid destilleringen rinner det råsprit ur pannan. Det som kommer först kallas för huvud, sedan kommer hjärtat som är den som lagras. Sist kommer svansen. Både huvudet och svansen går tillbaka och destilleras igen.


I

Independent bottler
Fristående/oberoende buteljerare. Oberoende företag som köper whiskyfat och buteljerar whiskyn, vanligen under eget namn.
Intermediate spirit receiver
Behållare där den mellersta, drickbara delen av destillatet samlas.
Irish Mist
Whiskylikör, ursprungligen gjord av Tullamore Distillery från början av 1940-talet. Numera ägt av Gruppo Campari och tillverkas i Dublin.


J

Jäskar
Stora fat som rymmer mellan 1 000 och 70 000 liter där jäst tillsätts till vörten för att omvandla socker till alkohol. Tillverkade av antingen rostfritt stål eller trä.
Jäsning
Steg i tillverkningsprocessen när jäst tillsätts till vörten för att de olika sockerarterna ska omvandlas till alkohol.


K

Karamellfärg E150
Vissa single malt använder sig av karamellfärg för att få en för ögat tilltalande produkt. Det finns dock vissa som hävdar att detta är ett ofog. I blended industrin är detta mer accepterat och är mer regel än undantag. En whisky som står i solljus bleknar med tiden om den innehåller E150. En känd single malt som använder E150 är Talisker.
Keepers of The Quaich
En ideell skotsk förening som hedrar personer som framgångsrikt bidragit till att främja skotsk whisky. Grundades 1988 i syfte att sprida global kunskap om whiskyns unikitet, traditioner och kvalitet. Har sitt högsäte i Blair Castle i Pershire, där man två gånger om året har högtidliga banketter.
Kiln
se: Kölna
Kitchen
En illegal destillationsapparat "alki-cooker" mest för hembränning.
Kittelpanna
Lökformad (kupolformad) destillationspanna i koppar för framställning av maltwhisky. Den består av kropp (body), hals (Swan Neck), kondens- och avtappningsrör (Lyne Arm) samt kondensor.
Traditionellt används två st kittelpannor: en mäskpanna (Wash Still) och en spritpanna (Spirit Still). Den klassiska pannan som används i Skottland vid destillering av malt whisky. Pannan är alltid gjord av koppar eftersom metallen hjälper till att eliminera vissa svavelhaltiga föreningar som annars skulle påverka smaken negativt.
Varje panna är unik för sitt destilleri men det finns tre huvudtyper; lökpanna (onion still eller traditional still) som är formad som en lök, kokbollspanna (boiling ball) som har en rund utväxt mellan kroppen och halsen samt lanternpanna (lantern still) som är bred nertill och har en “midja” mellan kropp och hals. En kittelpanna består av tre delar; kroppen (body), halsen (swan neck) och avtappningsröret (lyne arm eller lye pipe).
Kolonnapparat
Destilleringsapparat med kontinuerlig destillering.
Kolonpanna
Den destilleringspanna som används vid framställning av grainwhisky. Kan producera stora mängder destillat billigt. Vilket sädesslag som helst kan användas. Resultatet är kanske inte smaklöst men inte lika berikande som maltwhisky.
Kondensering
När mäsken (the wash) i en mäskpanna eller lågvinet (the low wines) i en spritpanna värms upp, börjar alkoholen koka vid 78 grader och stiger upp som ånga. För att man ska kunna fånga upp denna och få den till flytande form måste den kondeseras med hjälp av en kondensor.
Kondensor
En anordning som ska kyla ner alkoholångorna till flytande form. Den vanligaste typen idag kallas shell and tube condensor och sitter strax efter the lyne arm (avtappningsröret) på pannan. Den består av en kopparbehållare med ett antal kopparrör inuti. I kopparrören rinner kallt vatten som kyler ner de omgivande ångorna. En äldre form av kondensor och som än idag används på några destillerier kallas worm tub. Det är ett stort kar som vanligtvis är gjort av trä men kan också vara tillverkat av betong, stål eller gjutjärn. I karet, som är fyllt med vatten, finns en kopparspiral som kan vara mer än 100 meter lång och i vilken alkoholångorna leds in. Det omgivande vattnet gör sedan att ångorna kondenseras till flytande alkohol. Sprit som kondenserats med hjälp av en worm tub får ofta en mer robust karaktär eftersom kopparkontakten är mindre än i en shell and tube condensor.
Kontinuerlig destillering
Framställning av sprit genom en oavbruten process. Framställningen sker med en kolonnpanna (även kallad patent- eller Coffey-panna). Motsatsen till batch-destillering.
Korn
Uppskattningsvis 73 olika typer av korn används vid framställning av skotsk whisky. Sedan gammalt föredrar man lokalt skördad korn och tidigare ansågs kornets kvalitet vara en avgörande förutsättning, men idag har man ändrat sig ocj kornets ursprung anses spela en underordnad roll. Vårkorn är den vanligaste sorten, den sås i mars-april och skördas i augusti och september. Bland de populäraste återfinns Optic och Decanter, som är högproduktiva och utvecklades under 1900-talet.
Kornbod
Här lagras kornet innan det mältas.
se: Barley loft.
Kylfiltrerad
För att få bort oönskade fettsyror som uppkommer under tillverkningen kan produkten kylas ner kraftigt till ca 0°C, många föredrar dock sin whisky ej kylfiltrerad, vilket medför att de smaksättande oljorna och partiklarna finns kvar. Ej kylfiltrerad whisky (Non Chill-Filtered) kan bli lite grumlig när man tillsätter vatten.
Kölna (Kiln)
Det rum som används för att torka det mältade kornet.
Rök från torv- eller koleld från våningen under tränger genom golvet och tränger in i grönmalten. Kölnan kröns ofta av ett Pagodtak.


L

Lagring
All lagring sker på ekfat. Däremot varierar typen av fat som används. En whisky som lagrats länge behöver inte alls vara bättre än en som lagrats kortare tid. En äldre brukar bli mer balanserad och rundare i smaken men kan även smaka trä. Även om det är omtvistad så hävdar de flesta att klimatet på lagringsplatsen för whisky påverkar dess smak. T ex om den lagras nära havet eller långt in på fastlandet. I Skottland säger lagen att för att få kallas whisky måste den lagrats minst tre år. I USA räcker det med två år.
Liqour
Färdigt, varmt vatten som ska användas som mäskvatten.
Livets vatten
“Livets vatten” heter på Latin “Aquavitae”, där Gaeliskans “uisge beatha” och “usquebaugh” härstammar från. Order “Whisky” är en förvanskad form av “usque”.
Lomondpanna
En speciell typ av kittelpanna med en kort och bred överdel. Uppkallad efter Lomond Distillery, men uppfunnen av Fred Whiting 1956 som då var anställd hos Hiram Walker. Ger en kraftigare whisky än traditionella pannor. Scapa Distillery har en sådan panna.
Low wines
se: Lågvin
Low Wines- and Feints Receiver
Uppsamlingstank för lågvin (Low Wines) och både för- och eftersprit från The Spirit Safe vid sista destilleringen.
Low wines still
Ett annat namn för spirit still.
se: Spritpanna
Lyne arm
Ett rör som leder spritångorna från pannans hals till kondensorn (avkylningen). Vinkeln på detta rör har viss betydelse för den s k refluxen och därigenom den slutliga karaktären på whiskyn.
Lågvin eller Low wine
Den sprit som är resultatet efter den första destillationen (i mäskpannan). Alkoholhalten är ca 20% men höjs till ca 28% efter tillsats av förra omgångens feints och foreshots för att sedan destilleras en gång till i spritpannan. Slutprodukten i The Wash Still efter destillation.


M

Make (New make)
Smeknamn på nydestillerad sprit.
Malt
Kornets stärkelse som genom stöpning och mältning spjälkas till olika sockerarter. Betyder att man mältat (grott och torkat) ett sädesslag, oftast korn (för framställning av öl eller whisky). Då det gäller framställning av whisky är betydelsen enbart mältat korn. Inga andra sädesslag kommer ifråga då det anges Malt.
Malt man
Traditionellt den person som ansvarar för hela mältningsprocessen, inklusive torkning av malten i kölnan. I destillerier utan eget mälteri ansvarar en malt man för kontrollen av nyanländ malt, för rensningen och för maltkrossningen.
Maltings
Byggnaden där mältningen sker.
Maltwhisky
Whisky gjord enbart på vatten, jäst och mältat korn genom dubbel- eller trippeldestillation i kittelpanna och som sedan lagrats minst tre år. Indelas i grupperna Single Malt och Vatted Malt
se: Single Malt Whisky
Marriage
Kallas den har,oniserande "sammanvigningen" av destillat i stora fat när en blend unnas ett par veckors vila före tappningen.
Marrying
Lagring av två eller flera sorters whisky i samma ekfat.
Occasionally bottlings are produced from one single cask - the so-called 'single single' malts. More normally, several casks of similar ages from the one distillery will be 'married' by vatting them together then maturing them further for a few months. Numera ovanligt.
Mash
se: Mäsk
Mash Tun
se: Mäsktunna
Mashing Machine
En apparat som blandar gröpe och varmvatten och kanaliserar blandningen till mäsktunnan.
Master Blender/Malt Master
Den person som efter lagring väljer ut de fat som skall buteljeras. I Sverige började den engelska yrkestiteln användas i början av 1970-talet. En Master Blender har det övergripande ansvaret för blandningen, men sköter också lagret, ser till att det finns tillräckligt, köper in nytt, etc.
Maturation
Mognad. Den kemiska förändring spriten genomgått under lagringen. Begreppet förekommer ofta på flasketiketter, e. ex "matured in a sherry cask".
Middle Cut
Den mellersta den av spritdestillatet, separerade från för- och eftersprit. Alkoholhalten ligger mellan 68-72% och är mer eller mindre ett orenat brännvin. Den mellersta delen av destillationen i spritpannan som man sparar för att fylla på ekfat. Vanligtvis börjar man samla upp middle cut efter 15-20 minuters destillation men detta varierar. Den första (foreshots) och sista delen (feints) däremot innehåller smakämnen som inte är angenäma så dessa delar leds bort till en behållare för att ingå i nästa destillationsomgång.
Moonshine
Corn-whiskey från destillerier utan licens (1880-talet USA).
Morutouisuki
Maltwhisky på japanska.
Mothballed
Lagd i malpåse; innebär att man tillfälligt stänger ett destilleri men låter all utrustning vara kvar för en eventuell senare nystart.
Mountain Dew
Illegalt bränd "berg whisky", senare ett kokett men legalt varumärke.
Murray, Jim
Engelsk journalist, mest känd för sin återkommande bok "Jim Murray's Whisky Bible". han är född 13 november 1957 i Merstham, Surrey.
I sin ungdom var han främst sportjournalist med förkärlek för fotboll. 1988 utgav han sin första kritikerrosade bok "Millwall: Lions of the South", som handlar om hans passionerade och något omoderna kärlek till Millwall F.C.
Efter att ha jobbat på The Sunday People och The Daily Star, blev han 1992 den förste journalisten i världen som skriver enbart om whisky.
Han anses även var den man som besökt flest destillerier världen över. 1994 kom han ut med sin första whiskybok "Jim Murray's Irish Whiskey Almanac" men det har blivit många fler genom åren.
Jim är känd för sin extremt höga integritet, han skriver mycket sällan för media som är beroende av reklam. han har provat och betygsatt på en skala 1-100 points nästan 4000 sorters whisky, av vilka hans whiskybibel presenterar ca. 1000. Jim har även konsulterat vid blending av både whisky och rom. Han är också stor förespråkare av amerikansk rye whisky, samt japansk och irländsk Pot Still Whiskey, viket fått dessa drycker tillbaka i ropet.
Han hade även en mycket stor del i återupplivandet av Ardbeg destilleriet.
Mältning
Den process då det fuktade, groende kornet rörs runt, antingen i en mältningstrumma, på ett mältningsgolv eller i en så kallad Saladinbox (vilket inte är så vanligt). Under mältningen aktiveras ett antal enzymer som bl. a bryter ner cellväggarna så att stärkelsen kan börja omvandlas till socker. Traditionell golvmältning tar ca 7-10 dagar medan mältning i stora anläggningar bara tar 2-4 dagar.
Mäsk
Den jästa vörten, har en alkoholstyrka på 8-10 volymprocent.
Mäskning
Den torkade och malda malten (gröpen) blandas med vatten i olika omgångar och med stigande temperatur för att extrahera socker ur stärkelsen i kornet. Den sockerrika vörten (wort) silas av efter varje vattenomgång och samlas i en speciell behållare (underback eller wort receiver).
Mäskpanna
Den första pannan av två vid traditionell, skotsk dubbeldestillering. Resultatet efter den första destilationen är en sprit (low wines) med en alkoholhalt på cirka 20% som sedan destilleras ytterligare en gång i spritpannan (the spirit still eller low wines still).
se: Wash Still
Mäsktunna
En behållare (vanligtvis gjord av rostfritt stål men ibland av gjutjärn) där gröpe (grist) blandas med vatten (se mäskning). Behållarna varierar i storlek från destilleri till destilleri. De minsta rymmer 1 ton gröpe medan de största kan innehålla 15 ton. I botten av mäsktunnan finns ett perforerat golv där vörten kan silas av.


N

Natural Cask Strength
Naturlig fatstyrka. Whisky buteljerad utan att spädas med vatten.
New make
Den del av spriten (the middle cut) som i samband med destillationen i spritpannan samlas upp för vidare lagring. Det färdiga färglösa destillatet.
se: Baby whisky
Non chill filtered, Un chill filtered (icke kylfiltrerad)
Motsatsen till kylfiltrerad. Whisky som inte är kylfiltrerad får ett naturligare och råare utryck då fler smak och doftämnen följer med hela vägen till buteljeringen.
Nose
se: Doft
Noser
Informell titel på den som provdoftar BPS för att se till att den har rätt kvalitet innan den lagras.


O

Oberoende buteljerare
Företag som oftast inte har någon egen tillverkning men som köper fat med whisky från olika producenter för att lagra och sälja vidare själva, antingen med det ursprungliga destilleriets namn på etiketten eller för att använda som en del av deras egna varumärken.
Officiell buteljering
Whisky som buteljer Octave
Tidigare använd storlek på ekfat - fat som rymmer en åttondel av en butt, d.v.s. ca 65 liter.
O.F.C.
Ofta angivet på kanadensisk whisky. O = Old / F = Fine / C = Canadian.
Officiell buteljering
Whisky som buteljerats antingen av destilleriet eller av ägarkoncernen.
as under överinseende av företaget som destillerat den.
On Spirit
I en spritpanna menas den tid destillatets middle cut samlas upp i intermediate spirit receiver.
On Stream
Destilleri som är i drift.
On the rocks
Engelskt uttryck för Whisky med is. Några iskuber läggs i glaset och sedan slår man whiskyn över.
Original Gravity
Ursprungsdensitet. Brittisk skala för mätning av i första hand vörtstyrka.
Original Litres of Alcohol (OLA)
Det antal liter sprit som man fyller ett ekfat med. Siffrorna skrivs direkt efter fyllningen på fatet.


P

Pagoda roof
se: Pagodtak
Pagodtak
Kölnans ventileringstorn med ett pyramidformat tak som är gallerförsett. Pagodtak används för att det ska uppstå drag nere i kölnan och samtidigt skydda mot regn. De klassiska tornen formgavs under 1800-talet av Charles C Doig, och kallades därför förr Doig Ventilators.
Få av dom används idag men under hålls ändå, då de blivit en form av symbol för maltdestillerierna. Syftet var att förbättra draget till torvelden i kölnan. Första destilleri att använda pagodatak var Dailuaine. Idag används få av dem, men de underhålls och får vara kvar då de blivit något av en signatur för maltdestillerierna.
Part Nan Angelen
se: Änglarnas andel
Patent Still
Panna för destillering av grainwhisky (kolonnapparat).
se: Kolonnapparat.
Peat
se: Torv
Peat Reek
En whiskys torvlukt och dito smak.
Peated Malt
Maltwhisky med rökig karaktär, som både doftar och smakar bränd torv.
Phenols
se: Fenoler
Pipe
Ett ekfat som innehåller 500 liter och som tidigare använtds för portvin.
Plain wood
Se: Refill
Poothen, Poitin
Irländsk beteckning för hembränd whiskey gjord på varierande råämnen. görs än idag på avsides liggande orter.
Port Pipes
Den tunntyp som tidigare innehållit portvin.
Pot ale
Resterna som bildas efter den första destillationen (i mäskpannan). Används tillsammans med draven till djurfoder.
Pot Still
Kallas den traditionella kopparpanna för destillation i parti, vars storlek och form, inkl. kondenseringsspiralens utformning, gör destillatet unikt.
PPM
Förkortning för "parts per million". Mäter hur mycket fenoler det finns i malten och uttrycker därmed hur rökig en whisky kan vara. Vanligtvis används enheten för att ange mängden fenoler i det mältade kornet. Producenter av kraftigt rökig whisky (t ex Ardbeg och Lagavulin) använder sig av malt med en ppm mellan 40 och 60 som sedan reduceras till ca 10-20 ppm i den destillerade spriten.
Premium Blend
Kvalitetsbeteckning för blandwhisky (blend).
Proof
Den brittiska och amerikanska alkoholbenämningen.
UK och US proof har dock olika alkoholstyrkor, 100 proof är ca 57% i UK respektive 50% i US.
Proprietor’s bottling
se: Officiell buteljering.
Puncheon
En äldre (och idag mindre vanlig) typ av fat som används för att lagra skotsk whisky. Rymmer mellan 385-500 liter.
Pure Malt
En beteckning som talar om att innehållet enbart är maltwhisky. Ett annat ord för Vatted Malt.
Purifier
Reningsmekanism i kittelpannan vars uppgift är att förstärka refluxen. Den är gjord av plåtar och ett kallvattenhölje som kondenserar ämnen med låg flyktighet och för tillbaka dem ner i kittelpannan genom ett u-format rör - kopplas till pannans lyne arm. Meningen är att en purifier ska kyla av ångorna från tyngre alkoholer och leda dem tillbaka ner i pannan i vätskeform för att åter destilleras. Ett mindre antal destillerier använder sig av detta för att producera en lättare och renare sprit.


Q

Quaich
Härstammar från gaeliskans cuach som är en gammal celtisk skål (dryckeskärl) med två handtag. Vanligtvis tillverkade i silver och använda i ceremoniella sammanhang, Ursprungligen tillverkade i trä.
Quarter (Firkin)
Ekfat, 45-80 liter, kallas också Firkin.


R

Racked warehouse
En modern variant av lagerhus där whiskytunnorna ligger på hyllor upp till 12 våningar högt. Oftast är ett racked warehouse utrustat med klimatkontroll för att utjämna temperaturskillnaderna mellan de lägsta och högsta våningarna.
Rectify
Att späda ut whiskyn med vatten före buteljering. Vanligtvis spädes whiskyn ut till 40%.
Refill
När en tunna har använts mer än två gånger för att låta whisky mogna, kallas den för a re-fill. Denna typen av fat ger mindre karaktär till den färdiga whiskyn och används oftast för malt whisky som är tänkt att ingå i en blended whisky. Kan också med fördel användas för en single malt som ska ligga på fatet under en längre tid eftersom eken inte hinner påverka whiskyn i så hög grad att den får alltför tydlig smak av trä. Kallas också Plain wood.
Reflux
Destillat som kondenserat och av tyngdkraften återvänder ner till ursprungsvätskan där det återigen kondenseras. Hur mycket reflux man får beror på formen på pannan och på lutningen på the lyne arm (avtappningsröret). Om man får en större reflux, resulterar detta i en lättare och mjukare whisky medan lite reflux ger en robust och smakrik whisky.
Reflux Ball
En bollformad utvidgning långt ner på kittelpannans hals. Den renar destillatet genom att kondensera ämnen med låg flyktighet och tvingar dem tillbaka ner i mäsken. En Reflux Ball ger destillat med mindre smak- och doftämnen och därmed en lättare whisky.
Rektifikation
Rening av sprit genom destillering.
Remade Hogshead
Den vanligaste fattypen i Skottland. Det är ett bourbonfat som importerats, tagits isär och fått 25% nya fatstavar och helt nya gavlar. Rymden är då 250 liter, det vill säga samma som de sherryfat som tidigare importerades. Kallas även Dump Hogshead. Se: Barrel
Rotgut
Billig, usel och förr illegal whiskey, även "panther piss".
Rummager
Automatisk omrörare i botten på en mäskpanna. Den består av en arm med fastsata metallkedjor (eller en grov duk) som under destilleringen roterar för att hålla mäsken i rörelse och samtidigt skrapa loss jäst och andra partiklar som bränns fast.
Run
Den helt ofärgade sprit som rinner genom The Spirit Safe.
Rye
Innehåller minst 51% råg, som ju heter rye på engelska. Liksom Bourbon destilleras rye vanligen i kopparpanna och kolonnapparat och lagras i brända ekfat. Rye kommer ursprungligen från Pennsylvania i USA.
Rökighet
se: Peat Reek


S

Saladin box
En mältningsanordning som i en del fall ersatte den traditionella golvmältningen på 1950-talet. Den sista Saladin boxen togs ur bruk helt på Tamdhu Distillery. Uppkallad efter den franske ingenjören Charles Ulysse Saladin.
Sample safe
Annat ord för Spirit safe, spritskåpet.
Seal Pot
Säkerhetsventil med vattenlås som ser till att en kittelpanna inte exploderar eller imploderar av för högt respektive lågt tryck.
Second fill
Anger att ett fat har använts en gång för lagring av skotsk whisky. Ger något mindre karaktär till whiskyn än first fill. När ekfat används för wshiskylagring en andra gång.
Self Whisky
se. Single Malt.
Shell and tube condenser
se: Kondensor
Sherryfat (Sherrywood)
Fat som tidigare har innehållit sherry har av tradition sedan länge använts för att lagra skotsk whisky. Idag är sherryfaten mer sällsynta på grund av den höga kostnaden gentemot bourbonfat. Sherryfat kostar ofta 10 gånger mer än bourbonfat. Whisky som lagras i sherryfat blir sötare och fylligare. Sherryfaten är oftast gjorda av europeisk ek men kan också vara gjorda av amerikansk ek.
se: Butt
Shiel
Träskovel för att vända korn på mältningsgolv.
Shoulder
Den böjda delen av en kittelpanna som sammanlänkar fångplåten (som på engleska heter Flue Plate) med svanhalsen.
Silent Season
Den tid då destilleriet är stängt för underhåll.Ett fem till tolv veckor långt uppehåll som inträffar varje år på alla destillerier. Produktionen läggs ned och man utför reparationsarbeten. Denna Silent Season brukar infalla under sommarsemestertider, vilket hänger samman med att i äldre tider hade man detta produktionsstopp eftersom det var svårt att mälta när det var varmt och dessutom rådde ibland vattenbrist. Arbetarna behövdes dessutom vid skördearbetet.
Silent Stills
Det engelska ordet för destillerier som ligger i malpåse eller stängt för gott!
Single Barrel Whisky
Buteljering från ett enstaka fat vid ett specifikt destilleri.
Single Cask
Single Cask betyder att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagringsprocessen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat! Ofta är det oberoende buteljerare som köper enstaka fat från destillerier. Om dessa är exceptionellt bra eller om det bara finns ett fåtal kan dessa buteljeras som Single Cask. Det går att göra riktiga fynd men även motsvarande bottennapp!
Single Grain Whisky
Enbart sädeswhisky. Grainwhisky destillerad vid ett destilleri. Kallas också singleton eller self whisky.
Single Malt Whisky
Single malt whisky består av ingredienserna är mältat korn, vatten och jäst. Spriten måste sedan lagras på ekfat i minst 3 år. En single malt whisky kan innehålla whisky från olika fat, dock måste alla komma från ett och samma destilleri. Den ålder som eventuellt står på flaskan är åldern på den kortast lagrade whiskyn som flaskan innehåller.
Single Single Whisky
Antingen grainwhisky eller maltwhisky som framställts under en enda destilleriomgång. Mycket sällsynt.
Singleton
se: Single Malt.
Single Single Whisky
Antingen Grinwhisky eller maltwhisky som framställts under en enda destilleringsomgång. Mycket sällsynt.
Six Classic Malts
En serie med sex olika whisky som kommer från olika regioner. Lagavulin 16 år, en rökig variant från Islay. Cragganmore 12 år, en smakrik speysidewhisky. Talisker 10 år, representerar Islands och är rökig med smak av torv. Glenkinchie 10 år, mjuk, lite söt Lowlandwhisky. Oban 14 år, en whisky från västra Highlands som smakar lite rök och frukt. Dalwhinnie 15 år, en komplex Highland med smak av honung.
Skinning
Avhyvling av ett lager trä vid föryngring av fat.
Slainté Mhath
Är skotska för "cheers", betyder i gaeliskan "hälsa/välbefinnande" och ett slainté mhor önskar "god, ja storartad hälsa". Skall uttalas "slandje waa"
Speakeasy
Bar med tidigare illegal utskänkning, en "moonshinery" eller ironiskt "speaketeria". En lite finare variant kallas "class speak".
Spent lees
Lågvinsrester kvar i spritpannan efter destillering.
Spey River
Floden Spey är namnet på den flod som rinner genom Speyside. Den är cirka 17 mil lång och startar sin färd i Loch Spey och mynnar ut i nordsjön vid speybukten (Moray Firth). Spey är Skottlands näst längsta flod. Namnet kommer från det gaeliska spe som betyder skumma, brusa forsa. Floden Spey är även känt för sitt laxfiske samt de många destillerier som ligger längs dess väg.
Spirit Receiver
Det kärl där The Middle Cut samlas.
Spirit Run
Spritdestillation.
Spirit Safe
Är av mässing och glas och försett med ett kraftigt hänglås som förr bara The Exise Man hade nyckel till, idag är det ägaren eller verkställande direktören. Skåpet innehåller hydrometrar för provtagning av det destillat som kommer från kondensorns rör. Utansidan av skåpet är försett med kranar och handtag som gör det möjligt att ändra flödet. Den del av spritskåpet dit spritpannans destillat (andra destillationen) leds har ett handtag som kan vridas så att spritens flöde antingen går till low wines and feints receiver (den del som ska destilleras igen) eller spirit receiver (den del som ska fyllas på fat för mognad). Funktionen med skåpet är att pannskötaren kan ha kol på spritflödet utan att tappa av något.
Spirit Still
se: Spritpanna
Spirit Vat
Se Spirit Receiver.
Spokeshave
Spåkskäv, en sorts kniv. Tunnbindarverktyg
Spritpanna
Den kittel där lågvinet förvandlas till sprit. Den andra pannan av två vid traditionell skotsk dubbeldestillering. I denna destilleras det som kallas low wines och som är resultatet efter den första destillationen i mäskpannan. Destillationen i spritpannan kan delas in i tre delar; foreshots, middle cut eller heart samt feints. Det är bara the middle cut som tas tillvara för att fyllas på fat. Foreshots och, i synnerhet, feints innehåller smakämnen som inte är önskvärda i den färdiga whiskyn.
Spritskåp
se: Spirit safe
Standard Blend
Blandning av grainwhisky och maltwhisky.
Steep
En bassäng där kornet blötläggs före mältning.
Steeping
se: Stöpning
Stöpkar
se: Steep.
Stöpning
Den första fasen av mältningsprocessen då man blötlägger kornkärnorna. Steep - En bassäng där kornet blötläggs före mältning.


T

Tail
se: Eftersprit/Feints
Tail Pipe
Rör som leder destillatet till spritskåpet.
Tennessee Whiskey
Detta är ingen bourbon, även om den framställs på nästan exakt samma sätt. Innan destillatet får ligga på rostade ekfat, filtreras det mycket långsamt uppemot två veckor genom ett träkolsfilter från sockerlönnen, vilket ger whiskeyn en rökig sötma. Detta gör, enligt amerikansk lag, drycken till något annat än bourbon.
Top Dresser
En högkvalitativ maltwhisky som används för att ge smak åt blended whisky.
Torv
Förmultnade växtdelar från kvartärperioden innehåller inte mer än 6% kol. Det är ett mediokert bränsle. Det brinner dåligt, avger mycket rökgaser och luktar starkt och illa. Den tid man låter elden brinna med hjälp av torv, avgör hur rökig whiskyn ska bli.
Tullnederlag
se: Bonded Warehouse.
Tunnbindare
Den hantverkare som tillverkar och renoverar lagringsfaten


U

Uisge Beatha
Gaeliska för livets vatten. Ordet Uisge är ursprunget till dagens whisky. Gaeliska namnet för whisky som gjorts på mäsk från mältat korn. Det ska uttlas »ishke baa« och betyder livets vatten.
se: Livets vatten
Uisuki
Det japanska ordet för whisky.
Ullage
Gaeliskt uttryck för whisky.
Underback
En stor behållare där vörten samlas sedan draven silats bort. Vörten förs vidare till Washback.


W/V

Valinch
Stor pipett, ofta av koppar. Används vid uppsugning av whisky från ekfat.
Wash
Det engelska ordet för mäsk, med en alkoholstyrka på omkring 8-10 volymprocent. Kallas i Nordamerika för beer.
se: Mäsk
Washback
Ett jäskar gjort av antingen trä eller metall. Den kylda vörten pumpas från The Underback och tillförs jäst för att jäsa till mäsk.
se: Jäskar
Wash Charger
En tank med pumpaggregat där mäsken från The Washback samlas upp för att sedan skickas vidare till The Wash Still.
Wash Still
se: Mäskpanna
Vatted malt
Namnet kmmer från de behällare (Vat) där sorterna blandas. Att en whisky är vatted betyder att det ingår maltwhisky från fler än ett destilleri som blandats. En vatted malt kan innehålla tio eller fler olika sorter. Syftet är att den ska få en speciell karaktär. Efter att de olika sorterna blandats ligger den och ”gifter ihop sig” så kallad ”marrying”. Vatted är en relativt ovanligt whiskysort. Åldersangivelsen på etiketten avser den yngsta maltwhiskyn som ingår.
Några kända sorter är: The Six Isles, Johnnie Walker - Pure Malt och Black Ribbon
se: Blended malt
Vatten
En viktig råvara, som ger både doft och smak. Det används för att stöpa kornet och mäska den torkade malten. Vatten som filtreras genom torv anses vara allra bäst. De flesta destillerier använder sig av mjukt vatten eftersom det lösgör smakrika ämnen ur mäsken. Däremot anses hårt vatten bättre vid grainwhiskyproduktion.
Whiskey
Irländsk och amerikansk stavning.
Viski
Finsk stavning av whisky.
White dog
Amerikansk beteckning för destillerad sprit som inte fått mogna. Motsvarar det brittiska begreppet new make.
Vintage
Förekommer allt oftare på whiskyetiketter och betyder att whiskyn är destillerad ett speciellt år. Handlar ofta om en single cask men kan också vara en blandning av olika fat. Har inte alls samma betydelse som i vinindustrin då vissa år anses vara bättre än andra beroende på väderförhållanden.
Viski
Finsk stavning av whisky.
Wood
Synonym till »cask« och »barrel«.
Wood finish
Ett sätt att förändra smaken på en färdiglagrad whisky då man tappar om whiskyn till ett fat som kan ha innehållit någon annan typ av vin, starkvin eller sprit än det första fatet. En finish kan vara allt mellan några veckor och upp till ett år. Om whiskyn får ligga en längre tid än ett år på det andra fatet bör man snarare tala om a second maturation.
Worm
En kopparörsspiral som är en förlängning av kittelpannans Lyne Arm. Den ligger i en vattenbehållare (Worm tub) där den konstant sköljs av kallvatten för att spritångorna ska kylas av och bli vätska. Sällsynt i dagens industri.
Worm tub
se: Kondensor/Worm
Wort
se: Vört
Worts Cooler
En apparat som kyler varm vört från mäskningstemperatur till jäsningsdito (som alltså är lägre).
V.V.O.
»Very Very Old« eller »Vatted Very Old«.
Vört
Den söta vätska som framställs genom att blanda korn med vatten, vilket leder till omvandling av stärkelse till socker. Man blandar sedan jäst i vörten för att jäsningen skall komma igång och omvandla sockret till alkohol.


X

... ... ...


Y

Y.O. »Years old«
En whiskys ålder. Skrivs ibland med gemener eller utan punkt.


Z

... ... ...


Å

Ålder/År
Anger hur gammal den yngsta ingående whiskyn är lagrad. Att det står 10 år betyder inte att all whisky är lagrad i 10 år utan bara att den yngsta är det. Den ålder som anges på etiketten avser lagringstiden för buteljens yngsta whisky.


Ä

Änglarnas Andel
Angels Share eng. Part Nan Angelen Gaeliska kallas de 2% som årligen dunstar bort från de fat där whiskyn lagras.
Eftersom tunnor av ek inte är helt lufttäta och alkohol har lätt för att avdunsta så försvinner ca 2% av whiskyn per år upp i luften till änglarna. När spriten (british plain spirit, bps) som destillerats fram hamnar på fat har den en alkoholstyrka på ca 70%. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid har den färdiga whiskyn innan buteljering tappat ca 8-15% av alkoholstyrkan.


Ö

... ... ...


Uisge Beatha
Livets Vatten


Bli medlem

GWC är medlem i SWF

2002072 - 0.053